Borovnica

Vaccinium-Myrtillus
BOROVNICA
Latinski naziv: Vaccinium myrtillus
Sinonimi: Crna borovnica, borovinka, borovnjača, brusnica
Razdeo: Magnoliophyta
Klasa: Magnoliopsida
Red: Ericales
Porodica: Ericaceae
Rod: Vaccinium
poprecna-linija
Opis biljke:
Borovnica je žbunasta biljka visine do 50 cm sa čvorastim stabljikama, gustim i tankim grančicama izrazito oštrih uglova i zelene, sjajne kore. Listovi su jajastog oblika, a na vrhu šiljati i bez dlaka. Obod lista je fino testerasto usečen, a lisne drške su veoma kratke. Cvetovi su svetloružicaste boje, i vise na kratkim drškama. Plod je sjajna bobica plavocrne boje i blago kiselog ukusa. Plodove je najbolje koristiti u svežem stanju ili kao sok. Osim soka od njih se mogu praviti ukusni i kvalitetni sirupi, džemovi, kompoti i dr. samo što se kuvanjem gubi vitamin C.
poprecna-linija
Poreklo:
Poreklom je iz Severne Amerike.
poprecna-linija
Stanište:
Odgovara joj kiselo i umerenovlažno zemljište. Raste u zoni listopadnih, bukovih šuma i iznad nje na svežim zemljištima. Često je ima na mnogim planinskim masivima.
poprecna-linija
Razmnožavanje, gajenje i nega:
Borovnica traži kiselkasto tlo. Važno je dobro navodnjavanje i uravnoteženo prihranjivanje. Sazreva od jula do septembra.
poprecna-linija
Lekoviti deo biljke:
Listovi koji se sakupljaju pre sazrevanja plodova i suše se na senovitom i svetlom mestu. I plodovi koji se beru leti, nakon sazrevanja, a suše na suncu.
poprecna-linija
Energetska i nutritivna vrednost:
poprecna-linija
Lekovito delovanje:
Borovnica deluje adstringentno i kao blago sredstvo za snižavanje šećera u krvi. Daje se kod blažeg oblika dijareje, za ispiranje usne šupljine i ždrijela kod lakših upala. Preporučuje se kod graničnih vrednosti šećera u krvi i kao dopunska terapija povišenog šećera u krvi, za jačanje organizma. Listovi borovnice su pravi izvor minerala (kalijum, natrijum, mangan, hrom, gvožđe, bakar i dr.), vitamina C, organskih kiselina, a sadrže i saponine, šećer (do 18%), tanine i dr.
poprecna-linija
Recepti:
Napomene:
Listove borovnice ne treba često upotrebljavati jer može doći do predoziranja i hroničnog trovanja.

Pretraga sajta

Google Oglasi

Preporučujemo

Baner