Brazilska biljka pojačava dejstvo antibiotika

Ekstrakt biljke turnere ulmifolie pomaže antibioticima gentamicin i kenamicin u lečenju bakterije stafilokoke aureus otporne na meticilin (MRSA).
turnera.jpg
Brazilski istraživači otkrili su da ekstrakt biljke turnere ulmifolie pomaže antibioticima gentamicin i kenamicin u lečenju bakterije stafilokoke aureus otporne na meticilin (MRSA),

Zaraženost pomenutom bakterijom može da ima raznovrsne simptome - od potkožnih čireva, do infekcije krvi, pluća i rana nastalih operacijom.

Takve infekcije mogu da se leče samo skupim antibioticima koji se unose intravenozno.

Modifikujući otpornost mikroba turnera ulmifolia poboljšava efekat antibiotika, ističe dr Enrike Kutinjo sa Univerziteta regiona Kariri, koji je rukovodio timom brazilskih stručnjaka.
Turnera je mala jednogodišnja biljka, koja se može naći na severu Brazila, lokalno stanovništvo je smatra korovom, a sadrži flavonoide, alkaloide, tanine i jedinjenja fenola.

Koristi se u alternativnoj medicini kao lek protiv zapaljenja i za izbacivanje sekreta iz pluća.

Pri testiranju u laboratorijskim uslovima turnera ulmifolia sama nije delovala na MRSA bakterije, ali je kombinovana sa gentamicinom ili kenamicinom pojačavala dejstvo tih antibiotika.

To otvara mogućnost za razvoj medikamenata koji bi uspešnije delovali na MRSA bakterije od dosadašnjih, naglašavaju brazilski stručnjaci.

Pretraga sajta

Google Oglasi

Preporučujemo

Baner