glog

Iako postoji oko 280 vrsta gloga, lekovite osobine imaju samo dva - crveni i beli.

Pod nazivom glog krije se oko 280 različitih vrsta, ali kada se govori o glogu koji ima lekovite osobine misli se na crveni (Crataegus oxyacantha) i beli glog (Crataegus monogyna).

- Ovaj trnovit, listopadni žbun ili nisko drvo, raste po suvim, ogoljenim, kamenitim mestima, na obroncima hrastovih i bukovih šuma. Kora gloga je sivopepeljaste boje, a listovi trokraki i petokraki, sa donje strane svetlo plavkastozeleni, a sa gornje tamno zeleni i sjajni. Cvetovi su beli do ružičasti, skupljeni u cvasti. Plod je crvena koštunica sa jednim semenom kod belog gloga, dok crveni ima dve-tri semenke - kaže mr Ljiljana Marković, farmaceut iz Kruševca.

Ove dve vrste gloga imaju male botaničke razlike kao i da je više rasprostranjen beli glog, poznat i kao oštri trn, pasji trn, čobančica, glogovka, medvedova hrušica. Za lečenje ili ublažavanje različitih tegoba koristi se osušeni cvet, list i zreo plod. Ipak, najlekovitije su cvasti, same ili s mladim listovima koje travari sakupljaju u proleće. List se, inače, skuplja leti, kada je potpuno razvijen, a zreo plod krajem leta. Glog može da se suši, ali tako se, nažalost, gubi prijatan miris svežih cvetova koji podseća na miris meda.

 

- Glog sadrži više lekovitih supstanci, a najvažniji su flavonoidni heterozidi, kojih je najviše u cvetu i listu - kaže Ljiljana Marković. - Osim toga sadrži i amine, katehin i sterole. Plodovi sadrže više šećera, organskih kiselina, karotenoida i vitamina C.

Prvi zapisi o lekovitosti glogovog cveta, kaže naša sagovornica, potiču iz 14. veka, a hemijska i farmakološka ispitivanja počela su u 19. veku. Primenjuje se u homeopatskoj terapiji, a tinktura od svežih plodova gloga uvršćena je 1924. godine u takozvanu homeopatsku knjigu:

- U medicini, glog i njegovi preparati, koriste se kao kardiotonici jer ojačavaju rad srca. Osim toga, jača i srčani mišić oslabljen posle preležanih teških, posebno zaraznih bolesti. Poznato je i da snižava povišen krvni pritisak, ali može i da povisi nizak pritisak koji se javlja zbog slabosti srčanog mišića. Preparati gloga su dobri i protiv srčanih aritmija, deluju kao blagi diuretici, umiruju i smanjuju stres. Često ga koriste žene sa izraženim klimakteričnim tegobama, a potvrđeno je i da smanjuje tonus i pokrete materice i creva. Poslednjih godina se ispituje delovanje preparata gloga protiv takozvane menadžerske bolesti.


Čaj za krvne sudove

* 25 g cveta gloga, 25 g belog luka, 25 g rastavića, 25 g imele. Sa tri decilitra ključale vode prelijte dve kašike mešavine, poklopite i posle dva sata procedite i popijte tokom dana, uvek pre jela.

Autor: J. Matijević
Izvor: Novosti

Anketa

Koliko često posećujete zubara?

Prijava na newsletter

Bitka za bebe

Baner

Pretraga sajta

Pratite nas na

Baner
Baner

Prijatelji

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Google Oglasi

Preporučujemo

Baner