Kako se pravi medovina?

OPOJNA MEDOVINA

Medovinu obično treba proizvoditi u vreme berbe grožđa, da bi se u što kraćem vremenskom roku i što potpunije obavilo previranje. Potrebno je pripremiti kvalitetan kvasac (maju). Od kilograma zdravog zrnevlja grožđa iscediti sok, dodati malo vinskog kvasca i sadržaj sipati u staklenu flašu od litre. Za četiri do pet dana kvasac će uzreti.
Zatim pristupiti izradi mednog sirupa koji se priprema od deset litara vode i dva do dva ipo kilograma meda. Sirup se stavlja na vatru da provri. Kada provri temperatura se smanjuje, a sa površine se uklanja bela pena. Važno je da se pena potpuno ukloni, jer će se u protivnom medovina ukiseliti. Da bi medovina bila što ukusnija, u sirup se stavlja nekoliko karanfilića, korica cimeta i malo limunove kore. Tek kada sirup prestane da se peni skida se sa vatre i hladi se. Nakon hlađenja cedi se i sipa u stakleni balon ili drveno bure i dodaje se predhodno već pripremljeni kvasac (maja). Posuda u kojoj se odvija proces previranja ne sme biti napunjena više od dve trećine zapremine suda. Na otvor posude se stavi čista krpa ili vrenjača. Sve dok se vrenje ne okonča posuda se ne zatvara. Nakon dve nedelje medovinu treba pretočiti u drugi sud, uz obavezno odstranjivanje taloga.
Proces vrenja u drugoj posudi traje još najmanje deset do dvanaest dana. Tek posle toga medovina se može piti. Međutim dužim stajanjem će se izbistriti i postati još kvalitetnija i opojnija.


Pogledajte još

Pretraga sajta

Google Oglasi

Preporučujemo

Baner