Smilje

Helichrysum-Arenarium
SMILJE
Latinski naziv: Helichrysum arenarium
Sinonimi: Žuto smilje,smili, cmilje, zlatnocvita trava, zneljek, laska kamilica, marjetica, sneljek
Razdeo: Magnoliophyta
Klasa: Magnoliopsida
Red: Asterales
Porodica: Asteraceae
Rod: Helichrysum
poprecna-linija
Opis biljke:
Smilje je višegodišnja zeljasta biljka, visoka do 60 cm, uskih listića i žutih cvetova. Stablo je uspravno i obraslo svilenkastim, gustim dlakama, visine do 40 centimetara. Donji listovi su sakupljeni u rozetu pri osnovi stabla, a ostali su naizmenično raspoređeni po stablu. Svi listovi su na licu zeleni, a na naličju srebrnasto dlakavi. Plod je ahenija glatka ili hrapava dužine do jednog milimetra.
poprecna-linija
Poreklo:
Mediteranska je biljka. Još u Homerovo vrijeme Grci su cenili smilje kao odličan lek za rane, dok se u starim narodnim pesmama pominje kao lep mirisni cvet za kićenje devojaka i momaka.
poprecna-linija
Stanište:
Raste na sunčanim kamenjarima i padinama, u pukotinama stena, napuštenim vinogradima i uz ivice puteva.
poprecna-linija
Razmnožavanje, gajenje i nega:
Cveta od juna do jula.
poprecna-linija
Lekoviti deo biljke:
Cvetne glavice kad se cvetovi počnu otvarati. Smilje se mora destilirati u roku 24 sata nakon branja.
poprecna-linija
Energetska i nutritivna vrednost:
poprecna-linija
Lekovito delovanje:

Koristi se za zaustavljanje unutrašnjih krvarenja iz nosa, pluća, sistema za varenje, kao i spoljašnjih rana koje krvare. Za lečenje hroničnog bronhitisa i protiv kašlja. Deluje kao sedativ na snižavanje krvnog pritiska, i kao dobar tonik za jačanje organizma.

Zbog svog regenerišućeg delovanja koristi se u kozmetici, pogotovo kod nege dehidrirane i umorne kože. Vrlo je korisno pri ublažavanju ožiljaka, strija i modrica. U letnim mesecima je traženo za zaštitu i ublažavanje opekotina i kože oštećene od sunčevih zraka. Izvrsno deluje kod stanja hroničnog umora, iscrpljenosti i oslabljenog imunosistema, krepi i odmara.

poprecna-linija
Recepti:
Jedna do dve kašičice cveta smilja preliju se sa 2dcl kipuće vode. Pustiti da odstoji poklopljeno 15 do 20 minuta uz povremeno mešanje, pa procediti. Pije se kod smetnji probave, bolesti jetre i žučnog mehura.
Napomene:
Ako se pravilno koristi, u propisanim dozama, nema neželjenog delovanja. Kod osoba preosetljivih na polen biljaka iz familije glavočika može doći do pojave alergije ili kontaktnog dermatitisa.

Pretraga sajta

Google Oglasi

Preporučujemo

Baner